Elkezdte a 2022/2023-as szezont a DSI Debrecen cselgáncs szakosztálya is. Nagy Istvánnal és Raus Tamással beszélgettünk a kezdetekről, tervekről, lehetőségekről.

– Negyven-ötven igazolt sportolónk van jelenleg, és örömünkre szolgál, hogy szeptember elején jópár új gyermeket is köszönthettünk – kezdte gondolatmenetét Nagy István, aki hozzátette, hogy az utóbbiak a sportág küzdelmi részével még nem találkoznak, erőfelmérés van, és megtanítják őket szakszerűen esni.

De mi a helyzet azokkal, akik már versenyszerűen űzik a dzsúdót Debrecenben? – Egy héten egyszer Budapesten edzünk, a többit itthon. Fontos, hogy mindenkinek megtaláljuk a saját versenytársait, pedig talán ez a legnehezebb része jelenleg ennek a szakmának, meg persze a költségvetési dolgok és a covid okozta nehézségek, küzdünk az elemekkel, de mi is és a klub is azon dolgozunk folyamatosan, hogy minden rendben menjen – mondta szakvezető. De vajon minden rendben megy? Ezzel kapcsolatban Nagy István úgy fogalmazott, hogy megvannak a célok, megvannak a tehetségek, szépen összeáll minden a klub háza táján. – A célunk az, hogy megszeressék ezt a sportágat a fiatalok. Higgyék el összeegyeztethető a tanulással, az eredményesség pedig már inkább majd a nagyobb korosztályoknál lesz fontos – ezt már Raus Tamás mondta el. Az eredményességnél kiemelték, hogy az idősebb fiatalokkal országos versenyekre készülnek a közeljövőben, szép eredmények is elvárhatók cívisvárosi részről. Ahogy pedig vélekednek az edzők, a dzsúdóhoz való tehetség mindenkinél eldől 20 éves koráig, szóval még a munka, az élet kapcsán sem befolyásolhat ez senkit negatív értelemben.

 – Szeptemberben ugyan elkezdődtek az edzések, de bármikor le lehet vinni a gyermekeket edzésre, akik újabban érdeklődnek a cselgáncs iránt. Mindig vannak kezdő csoportok, a legjobb viszont az lenne, ha abba is mindenki versenyzési céllal érkezne, nem csak sportolási, mozgási lehetőségként tekintene minderre – fogalmazott Nagy István. A trénerek a fiúk mellett a lányokat is várják edzésre.

A szakág külön érdekessége a szakosztálynál, hogy más sportágak képviselői is részt vállalnak egy-egy időszakban ezen területen, de hogy miért is? – A kontaktos sportágaknál – kosárlabda, kézilabda, labdarúgás – fontos az esés dinamikája, a biztonságos talajraérkezés. Ezekhez pedig nagyon sokat tud fejleszteni a sportolókon a cselgáncs, éppen ezért ezt nemcsak nálunk, hanem nemzetközi szinten is sokan viszik a sportolókat dzsúdóedzésre, lásd Arsenal, Manchester United – fogalmazott Nagy István és Raus Tamás, akik végül azt is elmondták, hogy nem árulnak zsákba macskát, nem lesz mindenkiből világbajnok, olimpiai bajnok cselgáncsozó, de cívisvárosi remények is vannak a jövőre nézve szép eredmények kapcsán.

 

 

Különböző célkitűzésekkel vágtak bele a munkába cselgáncsozóink

TOVÁBBI AKTUALITÁSOK