Harmadik helyen végzett a Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI U-16-os csapata az Oláh Gábor utcai Sportcsarnokban megrendezett Nemzeti Fiú Kadett Bajnokság Döntőjében.

A Nyíregyháza és a Budapesti Honvéd elleni sikerek után a SZEDEÁK ellen zárta a csoportmeccseket Ráthonyi Tamás együttese.

A mérkőzést 0-8-as sorozattal kezdte a SZEDEÁK. A Debrecen első pontjait Csomor szerezte büntetőből (2-8). Mindössze három perc telt el az első negyedből, és a Debrecen máris 10 pont hátrányt halmozott fel, ezért Ráthonyi Tamás időt kért. A rövid szünetet követően a debreceniek, majd a szegediek is büntetőkhöz jutottak. (3-14). A Tisza-parti csapat legnagyobb fegyvere a gyors megindulás volt, rövid keresztpasszokkal, egy-egy befutó emberrel szereztek pontokat a Debrecen rendezetlen fala ellen. ADKA-DSI góltalanságát Csomor törte meg, aki egy lepattanót elhalászva vitte végig egyedül a labdát a pályán két védő kíséretében. Tóth szinte másolta Csomor támadását, ziccerét bedobta, és mivel a Szedeák játékosa, Virágh szabálytalankodott ellene, büntetőhöz jutott, azonban kihagyta. A Debrecen pocsék kezdés után 8 percet követően megérkezett a küzdőtérre, és gyors gólokkal csökkentette lemaradását(14-22). Antal András látva tanácstalanná vált csapatát, gyorsan magához rendelte játékosait a védelem rendezése érdekében

A második negyed Varga és Neuwirth büntető pontjaival kezdődött, majd akcióból ismét Varga volt eredményes (18-34). A Debrecen játékosai teljesen elbizonytalanodtak, semmiféle összhang nem volt tapasztalható a csapatnál, ezért Ráthonyi kikérte második idejét is (18-36). A SZEDEÁK betonkemény védekezése adta meg az alapot a gyors támadásaikhoz. A cívisvárosiak érezve tetemes hátrányukat, igyekeztek villámgyorsan felhozni a labdákat, amely azonban így gyakran pontatlan volt. Gáspár Mátyás gyönyörű egyéni akciógólt szerzett, átcselezve magát a védelmen dobott kosarat. A jelenet után Tóth vadászta le  Szatmári passzát és vitte egyedül a palánkra (29-43). Gáspár passzából Csomor került kiszorított helyzetbe, ahol szabálytalanság érte, de eleresztett labdája sikeresen utat talált a gyűrűbe. Büntetőjét is értékesítette, így újra 10 pontosra csökkent Szedeák előnye. A játék félidejét Cservák gólja zárta (35-47).

A szünetet követően Varga percei következtek, előbb labdát elhalászva lőtt ziccert, majd lepattanót értékesített. (40-55). Tóth vette vállára a debreceni alakulatot, remek passzaival és betöréseivel partiban maradt a Debrecen (49-61). Csomor Péter ellenállhatatlan formában játszott a harmadik negyedben, a szegediek Antal révén időt kértek. Az időkérést követően Csomor ismét büntetőhöz jutott, amelyet értékesített. A játékot keménység jellemezte, a játékosok saját testi egészségüket sem féltve harcoltak a lepattanó labdákért.Vezendi vezette rá a palánkra a labdát, majd megverve két szegedi játékost passzolta Virághnak a labdát, aki élt a lehetőséggel. Ráthonyi biztatta a kispadról tanítványait, örömmel konstatálta, hogy védekezésük összeállt a harmadik negyedre.

Az utolsó negyedbe érve Vezendi és Halápi ütköztek a levegőben, amely a debreceni játékosnak fájt jobban, kénytelen volt elhagyni a küzdőteret. Gáspár találataival rohamosan csökkent a szegediek előnye (60-67). A hangulatra nem lehetett panasz, hiszen közel telt ház előtt játszottak a csapatok egymással. A debreceniek egy óriási hajrát produkáltak, de Csomor, aki a hazaiak egyik legjobbja volt a mérkőzésen, az utolsó percekre lesérült és a hiányát már nem tudta elviselni a csapat. Ennek ellenére az utolsó negyedet megnyerte a Debrecen, összességében pedig 68-78-ra győzedelmeskedett a SZEDEÁK.

Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI – SZEDEÁK 68-78 (16-26, 19-21, 19-20, 14-11)

DKA-DSI: Vezendi 6/6, Gáspár 12, Csomor 22/6, Balázs 4, Virágh 1 cserék: Tóth 21/12, Kálmán -, Balázsi -, Sólyom 2, Neuwirth -.

SZEDEÁK: Szatmári 30/6, Meleg 13, Varga 12, Pinnyei 11/3, Banda 2 cserék: Halápi 8, Cservák 2, Polányi -, Kass -.

Antal András: Nagyon büszke vagyok a fiaimra, hogy sikerült győznünk a Debrecen ellen. Sajnos nem annyival, mint amennyi a továbbjutást jelentette volna. Úgy érzem, az én szegedi szemszögemből, hogy ehhez egy minimális játékvezetői segítséget is kaptak, de egyébként az egész meccsen jól fújtak. A csoport második helyét nem is, legalább a becséletünket visszaszereztük.

Ráthonyi Tamás: Sajnos nagyon lassan és megilletődötten kezdtünk megint. Nem sokan tudták, hogy ki is eshettünk volna, itt a végén az volt a döntő dolog, hogy 18 pont alatt maradjunk, mert így legalább a legjobb négy között vagyunk. Holnap a Vasassal fogunk játszani a döntőbe jutásért. A második félidőben azért tudtunk egy kicsit partiban maradni, mert addigra tudtuk a védekezésünket a helyére rakni.

 

A vereség ellenére az elődöntőben folytathatták a debreceni legények, ahol a Vasas ellen meccseltek  Csomorék.  A csapatok az első negyedben szorosan haladtak egymás mellett. Gáspár büntetőjével egy pont volt a különbség csak a csapatok között (8-7). Somogyi középtávoli majd Vezendi triplája után már ismét döntetlenre állt a meccs (10-10). Vezendi megalkuvást nem tűrően harcolt elől, a kék-sárgák elsőszámú húzóembere volt az első játékrészben. A mérkőzés első időkérését Bosnyák, a Vasas vezetőedzője kérte ki, aki a zártabb védekezésre hívta fel a játékosai figyelmét. Az időkérést követően Tóth Bence ellen szabálytalankodtak, aki higgadtan értékesítette a büntetőket (17-17). Tóth passzolta be centerbe a labdát, ahol azt Honti várta teljesen üresen (21-20).

Kisebb szünetet követően a fővárosiak játéka pontosabbá vált, így alakult ki az eddigi legnagyobb különbség Csík révén (28-22). A debreceni játékosok rengeteg személyi hibát követtek el, amelyet Bencsik büntetett (31-22). A közel tíz pontos hátrányt megelőzve Ráthonyi Tamás is kikérte idejét.

Az időkérés sem hozott változást a játékban, a Debrecen továbbra sem tudta megállítani szabályos módszerekkel az ellenfelet. Somogyi értékesítette a büntetőket, és ezzel a gólkülönbség tíz pontosra duzzadt (33-23). A Vasas játékosai a félidő végén széthúzták a támadásaikat a zárt védekezés miatt, és rendre triplázással fejezték be az akciókat, ezzel ismét nagyobb különbségre téve szert (47-32). A félidő végeztével kicsit kozmetikázott a Debrecen, de a hátrányuk továbbra is tetemes maradt (49-37).

A fordulást követően a Debrecen bent maradt az öltözőben és a fővárosiak néhány perc leforgása alatt 20 pontosra növelték előnyüket (59-39). Ráthonyi Tamás kikérte második idejét is, hogy gatyába rázza fiait. A kétségbeesett debreceniek közeli megoldásokkal próbálkoztak, de Bencsik többször sáncolta ezeket a kísérleteket. Csomor Péter egyéni akcióját követően sikerült faragni a 20 pontos hátrányon (65-45). Az utolsó negyedbe fordulva Tóth Bence három triplája hozta közelebb a debreceni csapatot a fővárosiakhoz (72-54). Az utolsó percek során a csapatok már csak kozmetikáztak az eredményen. A mérkőzés győztese a Vasas csapata lett (80-60), legeredményesebb játékosa pedig Somogyi Ádám a maga 20 pontjával.

Vasas Akadémia – Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI 80-60 (24-20, 25-17, 18-10, 13-13)

Vasas: Honti 5, Kelenföldi 2, Pakányi 3, Balogh 3, Bulyáki 4, Meződi 5, Schiller 8, BENCSIK 16/5, CSÍK 10/1, Egressy 4/2, SOMOGYI 20/2.

DKA-DSI: Sólyom 5/3, Tóth B. 6/2, Balázs 3/1, Virágh 1, Vezendi 9, CSOMOR 15/6, Gáspár 4/2, TÓTH 17/3.

Bosnyák Jácint: Nem tudtuk, hogy mire számítsunk a mai napon. Mindenki fáradt már, de úgy érzem, hogy kellőképpen fölpörögtünk a mérkőzésre. Nagyon büszke vagyok a srácokra, mert óriásit játszottak, nagyon jó volt a csapat ma. Boldogok vagyunk, mert döntőt játszhatunk, Debrecennek pedig sok sikert kívánok holnapra, nagyon jó munkát végeztek mint a szervezésben, mint pedig a csapatépítésben.

Ráthonyi Tamás: Most a sokkal hosszabb kispaddal rendelkező Vasas megérdemelten nyert, a mai mérkőzésen jobbak voltak minden tekintetben.

 

A zárónapon a Vasas az aranyért, míg a DKA-DSI a Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia ellen a bronzéremért lépett pályára.

A két csapat rendre megtalálta egymás gyenge pontjait, nem tudtak leszakadni egymástól. Gáspár közeli találatával vezetés szerzett a Debrecen (10-9). A fehérváriak játékosa Heinrich lépett meg egy technikai hibát követően és dobta be ziccerét (12-13). Balázs ellen fújtak be büntetőt, aki értékesíteni tudta, majd Vezendi percei következtek: labdát halászva vezette egyedül a labdát a gyűrűre, majd triplából volt eredményes. Peresztegi Nagy Ákos kikérte idejét (18-13). A tornát tekintve a Debrecen eddigi legjobb kezdését láthatták a szurkolók, szinte tökéletes játékkal megérdemelten vezettek (22-15).

Rövid szünetet követően a csapatoknál megsokszorozódott a technikai hibák száma. Ezt a negyedik nap számlájára lehetett írni. Peresztegi többször cserélt a játékosai között, kereste a nyerő emberét. A közel három perces gólszünet után Takács volt eredményes büntetőből (23-18). Tóth Bence szerzett labdát és dobott pontot ziccerből (28-18). Ezzel kialakult a tíz pontos különbség a két csapat között, a fehérváriak időt kértek, hogy rendet rakjanak a fejekben.

A fordulást követően megállíthatatlanná vált a Debrecen, mind védekezésben, mind támadásban felőrölték ellenfelüket. A fehérváriak első pontjaikat öt perc elteltével szerezték meg, ami pedig már több mint késő volt, hiszen addigra már a házigazdák húsz pontos előnyre tettek szert.(50-28) A Debrecen jó játékához hozzátartozott, hogy több játékosnak sikerült felnőnie a DKA-DSI két ászához, a Csomor-Tóth duóhoz. A közel teltház előtt játszó Debrecen így egy igazi örömjátékkal tudta kiszolgálni lelkes szurkolóit. A sárga-kékek mestere, Ráthonyi Tamás kért időt csapatának, figyelmeztette a fiúkat, hogy a mérkőzésnek még nincs vége, továbbra is ezt a koncentrációt várja el a csapatától. Vezendi pedig megfogadta mestere szavait és rögtön büntetőkkel, majd egy triplával növelte együttese előnyét. Tóth szerzett labdát húsz másodperccel a lefújás előtt és fejezte be a ziccerét. Dobását óriási ováció fogadta (60-30)

Az utolsó tíz percben már csak az volt a kérdés, hogy a kékeknek mennyi energiája lesz egy utolsó nagy rohamra. Küzdöttek, de már csak kozmetikázni tudtak az eredményen (62-39), ezzel a házigazda Debrecen győzelmével megszerezte a harmadik helyet a tornán.

Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI – Dávid Kornél Kosárlabda Akadémia 62-39 (22-15, 13-6, 25-9, 2-9)

DKA-DSI: Tóth B 13, Vezendi 15/3, Csomor 10, Virágh 1, Balázsi S. 2, Balázsi D 10/2, Gáspár 11/1

DKKA: Takács 11/2, Csernavölgyi 4, Heinrich 3/1, Pávay 2/2, Takács 4/2, Nagy 4, Seyi 11/7

Ráthonyi Tamás: A mérkőzést megelőzően éppen azt mondtam a srácaimnak, hogy olyan érzésem van, mintha a tornán teljesen elfelejtettünk kosárlabdázni, de éppen az utolsó nagy meccsen cáfoltak rám szerencsére. Egész évben dolgoztunk, és ma ennek láthattuk az eredeményét. Gratulálok a csapatomnak és köszönjük a biztatást!

Peresztegi Nagy Ákos: Gratulálok a Debrecennek a bronzéremhez, csapatunk a végsőkig küzdött, de ma ez nem volt elég.

 

A torna első helyét a Vasas Akadémia szerezte meg, miután a döntőben 80-63-ra nyertek a Nyíregyházi Sportcentrum ellen.

Nemzeti Fiú Kadett Bajnokság -Végeredmény

1. Vasas Akadémia

2. Nyíregyházi Sportcentrum KA

3. Debreceni Kosárlabda Akadémia-DSI

4. Dávid Kornél KA

5. Szolnoki VSI

6. SZEDEÁK

7. Budapesti Honvéd

8. Szombathelyi Kosárlabda Akadémia

ALL STAR Csapat:

Varga Ákos (Szeged) - Tóth Bence (Debrecen) - Somogyi Ádám (Vasas) - Sitku Márton (Nyíregyháza) - Mokánszky Máté (Nyíregyháza)

MVP: Somogyi Ádám (Vasas)

A Hajdú-Bihar megyei Kosárlabda Szövetség különdíja a legjobb debreceni játékosnak: Gáspár Mátyás 

 

 

Kiütéses győzelem a bronzmeccsen

TOVÁBBI AKTUALITÁSOK