2024-ben először rendeznek vívásban az U14-es korosztály számára Európa-bajnokságot, hivatalos nevén egyelőre Európai Ifjúsági Fesztivált, amely eseményre június 29-30. között kerül sor.

A kezdeményezés részben az európai szövetség, részben az olaszok, részben a magyar vezetőség fejében született meg, pontosabban forrott ki eseménnyé. Egy minden irányt kielégítő, a sportág számára új helyszínen, a TF Csörsz utcai dr. Koltai Jenő Sportközpontjában rendezzik meg szombaton és vasárnap az U14-es Európai Ifjúsági Fesztivált.

Tamás Henriette, a Magyar Vívó Szövetség főtitkára a fencing.hu oldalon elmondta, hogy ennek a korosztálynak a tengerentúlon, valamint Ázsiában már több ezres vívótábora, és komoly kialakult rendszere van. Európában ugyanakkor gyerekcipőben jár ehhez képes az ilyen fiatal korosztály tudatos versenyeztetése. Apróbb lépések ugyan történtek a hiány pótlására, de ez a mostani mondható az első igazán rangos állomásnak.

Giorgio Scarso, az európai szövetség olasz elnöke – aki hazája testületét több, mint két évtizedig vezette – márciusban érkezett Budapestre, és akkor született meg a megállapodás az eseményről. Giorgio Scarso ellátogatott a verseny helyszínére is, és a legnagyobb megelégedettséggel távozott fővárosunkból.

“Kettős az örömünk, pontosabban hármas. Örülünk, hogy ennek a kezdeményezésnek az úttörői lehetünk, és Budapest lesz az Európai Ifjúsági Fesztivál első házigazdája. Másfelől büszkeség számunkra, hogy a programban fantáziát látott a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, így igen rangos rendező partnerünk lesz. Az pedig a hab a tortán, hogy a szinte vadonatúj, csodaszép, budai dr. Koltai Jenő Sportközpont ad otthont az eseménynek” – fogalmazott Tamás Henriette.

Az Európai Ifjúsági Fesztiválon az előzetes nevezések alapján hat fegyvernemben több mint 300 fiatal lép majd pástra, mintegy tucatnyi országból. Minden szakágban 16-16 magyar vívó indulhat, két korosztály ranglistájának első nyolc-nyolc helyezettje szerepelhet.

A kétnapos viadalon a DSI Debrecen párbajtőrözője, Mező Eliza is megméretteti magát a TF Dr. Koltai Jenő Sportközpontjában.

Az egyéni versenyeket szombaton és vasárnap rendezik, a megnyitó ünnepség, és a nemzetek fiataljainak bevonulása szombat este 7 órakor lesz.


 Európai Ifjúsági Fesztiválon lép pástra Mező Eliza

TOVÁBBI AKTUALITÁSOK