Minden a DSI Debrecen kosárlabdázóiról Kovács Balázstól.

Folytatjuk szakosztályainkat bemutató sorozatunkat, ezúttal a kosárlabda került terítékre, aki pedig válaszolt, szakosztályvezetőnk, Kovács Balázs. – A debreceni kosárlabda a tizedik szezonját éli, mint akadémia. Az első öt évben ezt teljesen egészében a Sportcentrum képezte, majd jött egy különválás jogilag, de a célunk egy – kezdte gondolatmenetét a szakvezető.

A DSI Debrecen jelenleg az U14-es és az U16-os fiú korosztályokért felel, elsősorban az oldalági beiskolázás, és a később elkezdők fejlesztése a fő feladat. – Nekünk az a célunk, hogy minél többen kosárlabdázzanak, nem feltétlenül a bajnoki eredményesség a lényeg. A mi mérőszámunk a mennyiség és a minőség egyvelege, az említett két korosztályban jelenleg hatvanan űzik ezt a gyönyörű sportot, melyből van korosztályos válogatottunk is – foglalta össze a célkitűzést Kovács Balázs. Évről évre egyre többen kosaraznak nálunk, ami nagyon szívmelengető dolog, de oda társul mellé egy nemes feladat is.

– Az egyéni képzések és a sportág népszerűsítése is megjelenik nálunk. Éppen ezért az U14-es korosztálynál több csoportban edzenek a srácok, valamint folyamatosan keressük a tehetségeket az általános iskolákban, de már az óvodákban is. Mindemellett bármikor várunk bárkit edzésre, szívesen megnézzük a gyermekeket, hogy alkalmasak-e erre a sportágra – összegezte szakosztályvezetőnk.

De mitől is lesz valaki alkalmas a kosárlabdázásra? – Ez a sportág az elmúlt években jelentősen átalakUlt, leginkább felgyorsult. Ebből következik, hogy hiába nagyon magas valaki, ha lomha a mozgása, ma már nem fér be egy jobb csapatba. Fontos ugyan a magasság, de egyre inkább előtérbe kerül a robbanékonyság, gyorsaság. A döntésekben is gyorsnak kell lenni, vagyis a szellemi frissesség is egyre inkább meghatározó, emellett pedig a csillagok is össze kell álljanak – árulta el a szakember.

A DSI Debrecen a sportolók mellé biztosít már a gyerekeknél is erőnléti edzőt, masszőrt, pszichológust, ez pedig kosárlabda szakosztályunk vezetője szerint is egy nagyon jó dolog, nem egy emberre (edzőt) hárul minden egyes feladat, külön-külön egyéni fejlődés is adott egy-egy sportolónknál.

Hogy miért jó elkezdeni kosarazni? – Kosárlabdázni érdemes. Látványos, dinamikus sportág. Ráadásul gyerekként is egyedül is elkezdhető, nem kell kapus, nem feltétlenül kell társ, csak egy kosárpalánk. Ez egy olyan közeg nálunk, ahol első a gyerek, első az egészsége, ráadásul nálunk 4 éves kortól 23 éves korig is űzhető ez a sportág. Az átfedés azért is van meg, mert a szakmai stáb teljesen együttműködik a kezdetektől az egyetem végéig. Mi a lehetőséget biztosítjuk, a gyermek teszi bele a munkát a maga részéről, kecsegtetni mi viszont senkit nem szoktunk, őszinték vagyunk – mondta el mindezt végezetül Kovács Balázs.


Az egyik legkisebb területű, leggyorsabb sportágban is eredményesek vagyunk

TOVÁBBI AKTUALITÁSOK